Arilds Hamnförening

 

Arilds Hamn: GPS position 56°16′ 32″ N; 012°34′ 28″ E. Djup: 0,5-2,5m.

Hamnen har 75 fasta båtplatser och beroende på vindförhållanden plats för 2-6 gästbåtar max 35 fot. Den ägs och underhålls av Höganäs Kommun och drivs av Arilds Hamnförening. Det finns vatten och el på hamnpiren och toalett med dusch i anslutning till Hamnruffen. Hamnen kan i mån av plats vara nödhamn vid hård vind från S till V. Vid NV till N skyddar vågbrytaren upp till 18 m/s och vid NO till SO är hamnen olämplig i vindstyrkor över 8 m/s. Dessa upplysningar är enbart riktvärden och skall inte tolkas som om Arilds Hamnförening ikläder sig något ansvar för gästbåtars säkerhet, oavsett väderlek.

Fiskeläge och hamn – det hör ihop på något sätt, eller hur? Och historien går långt tillbaka. Det gamla Arildsläge uppstod under medeltiden tack vare Skäldervikens rika fiskbestånd och det geografiskt gynnsamma läget. Hamnen är visserligen inte samma nav som under sillfiskets storhetstid men den spelar fortfarande ortens huvudroll. Som landmärke, som gästhamn och uppläggningsplats, som barnens favoritkrabbfiskeplats, eller kort sagt som mötesplats för människor.

Sedan urminnes tider finns Ruffen där man under mörka vinterfredags kvällar träffas och dricker en öl. Vid sommarens plötsliga åskregn tjänar den som ett tryggt skydd. Relativt nya inslag är de fem fiskebodarna på Store Bro. De två första rymmer Arilds Hamnfik som serverar fantastiska sillamackor och härlig kulglass, kaffe och annat godis. De tre följande är redskapsbodar för våra fiskare Hans, Björn och Magnus. Bakom Ruffen finns gäst toaletter och dusch. Strax ovanför hamnplan finns hamnkontoret där hamnkapten Henrik Wettin håller till när han inte är i Lund på sitt ordinarie jobb.. På baksidan av hamnkontoret har S.S. Sjöhästen sitt förråd för kappseglingsutrustning.


org.nr. 843002-6511
Stora Vägen 1, 263 73 ARILD
Tel. Ordf. 0730-332385
Tel Kassör: 0707 925049
Bank Giro: 199-8145

Swish: 1232301489
Styrelsen
består av :
Jan E Eriksson
j.e.erikson@telia.com
Ordförande

Rolf Lundgren
klipphyddan@telia.com
Sekreterare

Lars Bergwall
larsbergwall@telia.com
Kassör

Göran Elsmén
Max Garsten
Sören Elén
Magnus Berthelius
Ord. ledamöter

Henrik Wettin
Linus Nilsson
suppleanter

Hamnkapten
Henrik Wettin
arildshamnkapten@arild.se
0703-855 655